MIN HISTORIA

MIN HISTORIA

KIM TJERNSTRÖM

 

MIN HISTORIA

 

Mitt namn är Kim Tjernström och jag är född och uppvuxen i Sundsvall.

År 2015 tog jag mina första steg ut i arbetslivet, som utbildad skådespelare, efter att jag tagit min examen vid Teaterhögskolan i Malmö.

 

Mitt intresse för skådespel och kreativt skapande började då jag som 8-åring deltog i ett teaterläger arrangerat av den lokala teaterföreningen. Efter en svår kamp att hitta ett passande intresse hade jag äntligen hamnat rätt. Jag hade då, precis som många andra i samma ålder, provat på en mängd olika aktiviteter och sporter. Allt från att vara medlem i en hemlig scoutklubb med en exklusiv möjlighet att knyta råbandsknopar på torsdagar till att spela fotboll i Kuben IF. Dock var min fotbollskarriär väldigt kort då jag, istället för att försöka ta bollen av motståndaren, skapade små hemmagjorda fäller som enkelt kunde placeras ut på planen i hopp om att motståndaren skulle snubbla. Tyvärr var fällorna förgäves och jag kan idag konstatera att jag under den perioden varken visade tecken på fotbollsbegåvning eller någon större kreativitet.

 

När sommaren passerat och mitt fösta möte med teatern var över så bestämde jag mig snabbt för att bli medlem i Sundsvalls Kvartersteater. Sagt och gjort. Teatern blev snabbt min trygga tillflyktsort. Den plats som hjälpte mig att fly dåtidens stora problem, präglad av läxor och liknande bekymmer. Det blev en plats där jag fick utrymme att upptäcka mig själv. Det sceniska rummet blev ett forum av samhörighet och en plattform som gav mig möjligheten att uttrycka mina tankar och frågor inför världen.

 

När jag sedan kom in på scenskolan, två år efter att jag tagit studenten, hade mina drömmar blivit verkliga. Jag skulle bli skådespelare. Det var helt overkligt när jag öppnade mailet med antagningsbeskedet och jag tvingades läsa igenom listan om och om igen för att försäkra mig om att det verkligen var mitt namn som stod där. Under min utbildning fick jag möjlighet att utveckla mig själv. Både fysiskt och mentalt. Jag fick ta del av olika skådespelartekniker för att slutligen kunna formulera en effektiv metod som passar bäst för mig. Det har lett till att jag nu har kunskap och förståelse över mig själv och mitt sceniska arbete som skådespelare, både sceniskt och analytiskt. Jag hat fått verktygen för att metodiskt analysera och utveckla en stark rollfigur och specificera deras dramaturgiska bågar och den utveckling som sker i så väl berättelsen som hos karaktären.